Panasonic TZ100 on uusi matkailijalle suunnattu kameramalli, jossa yhdistyy pieni koko laajan alueen zoomiin. Tuumainen ja ilmeisesti Sonyn valmistama 20 Mp kenno on varmistamassa riittävän datan tallentumisen ja 25 – 250 mm kuvakulmaa vastaava zoomi peittää mukavasti yleisimmät kuvaustilanteet. Varustukseen kuuluu myös sähköinen etsin, joka miellyttää perinteistä kuvaajaa sekä helpottaa kirkkaassa valossa sommittelua. Takaseinän kosketusnäyttö on kiinteä, ilmeisesti kompaktin rakenteen seurauksena. Panasoniciin kuuluu nykyään ilman muuta Wifi kameran kauko-ohjausta ja kuvien jakamista varten. Matkailijalle sopii USB-lataus, mutta se on myös ainoa vaihtoehto, koska mukana tulevalla laturilla ei voi ladata erillistä akkua.
Muotoilu on selkeä ja jossain määrin jopa vaatimaton, ainakin mustana. Vaihtoehtoinen harmaa malli on hieman koreamman näköinen, mutta ei silti huomiotaherättävästi. Kameran voi ostaa näytettäväksi tai käytettäväksi ja jälkimmäisessä tapauksessa tietty vähättelevä ulkonäkö on vain eduksi. Varsinkin matkoilla ei kameran tarvitse kiinnittää huomiota millään tavalla.
Lyhyt video Panasonic TZ100 -kameran ominaisuuksista.
Panasonic TZ100 on varsin kompakti, kun miettii mitä sisälle on saatu ahdettua. Laite mahtuu vaivatta taskuun ja kulkee mukana joka paikkaan ilman tuskaa. Rakenne tuntuu tukevalta ja kaikin puolin laadukkaalta. Kiinteä takatelkkari selkeyttää kieltämättä ulkonäköä ja rakennetta.
Monipuolisuudesta huolimatta käyttöliittymä säätimineen on ilahduttavan pelkistetty. Ohjelmoitavia kiekkoja on kaksi, joilla hoituu kuvaamisen aikana tarvittava säätely mukavasti. Takaseinässä on normaalit painonapit yleisimmille asetuksille ja lisäksi pikavalikko näytöllä. Panasonic myy vahvasti sekä 4K photo että Post Focus -ominaisuuksia, joille on valmiit napit, mutta niille voi asettaa muitakin toimintoja halutessaan.
Etsin on melko pieni, mutta toimiva siitä huolimatta. Silmälasien läpi katsottuna etsinkuva jää turhan kauas ja reunoja pitää kurkkia. Kirkkaassa valossa etsimen ja takanäytön kytkevälle sensorille pääsee valoa, mikä pimentää välillä etsimen. Ilman laseja silmän saa etsimeen kiinni ja tähtäily helpottuu.
Kuvauskokemus on pääosin positiivinen ja kamera reagoi kuvaajan toiveisiin ilman viiveitä. Automaattitarkennuksen kehitys on ollut kompaktikameroissa huimaa, mistä on varmasti osittain kiittäminen peilittömiä järkkäreitä, joiden teknologiaa on sovellettu kompakteihin. Panasonic TZ100 tarkentaa todella vikkelästi ja varmasti. Tarkennuspisteen valinnan voi tehdä koskettamalla takanäyttöä, mikä toimii myös etsimen läpi katsellessa. Tämä ominaisuus taisi tulla ensimmäisenä Olympus E-M10II -runkoon, mutta nyt se on yleistymässä. Varsinkin kun etsin on kameran vasemmassa päädyssä, kuten esim. Panasonicissa, niin tarkennuspisteen siirtely pyyhkimällä takanäyttöä peukalolla on erittäin sujuvaa.
Kameraa voi kauko-ohjata langattomasti esim. puhelimella ja toiminnot ovat monipuoliset. Lähes kaiken voi tehdä mobiilaittesta käsin. Panasonic Image App on saatavana sekä Androidille että iOSille.
Post Focus ominaisuus on hauska lisä, mutta koska se tekee vain jpg-kuvia, niin en omassa kuvaamisessani näe sille paljon käyttöä. Kamera ottaa nopeasti kohteesta useita kuvia eri tarkennusetäisyydellä ja käyttäjä voi jälkeenpäin valita minkä tai mitkä kuvat tallentaa. Lopulliset kuvat ovat n. 8 Mp jpg-kuvia. Kamera itse asiassa tekee kuvista 2 sekunnin videon, josta sitten valitaan sopiva ruutu, mutta valinta tehdään koskettamalla sopivaa kohtaa näytöllä. Kuvaajan ei siis tarvitse katsoa videota ja yrittää valita siitä sopivaa ruutua.
Panasonicin objektiivi on aika kunnianhimoinen rakennelma, koska fyysinen koko on pieni, mutta polttovälialue on suuri ja kennokin pokkarisarjassa iso. Valovoima vaihtelee laajakulman f/2.8 ja telen f/5.9 välillä, mihin on varmasti päädytty juuri kompaktien mittojen toivossa. Hyvä vakaaja auttaa, mutta onhan telepään valovoima hämärässä kieltämättä vaatimaton. Optinen laatu on kohtalaisen hyvä, mutta kuitenkin kompromissi ja ilman muuta heikoin lenkki kuvanlaadussa. Kenno kyllä tallentaisi enemmänkin tarkkaa tietoa. Laajakulmalla aivan paras terävyys ei yllä kuva reunoille ja telepäässä kontrastintoisto ja terävyys laskee, mutta pieneen kokoon pakatuksi 10-kertaiseksi zoomiksi kokonaisuus on hyvä. Tuuman kennon ympärille voisi rakentaa tosi pätevän kameran samaan tyyliin kuin esim. Fuji X100 tai Sony RX1, mutta silloin pitäisi tyytyä yhteen polttoväliin, mikä olisi kompromissi myös.
Kuvatiedostot ovat hyvännäköisiä ja raakakuvissa on työvaraa kivasti. Laatu riittää parhaimmillaan hyvin A2-tulosteisiin, mutta tietenkin herkkyden noston myötä tasoitusta tulee verrattuna isompaan kennoon. Korkein käyttökelpoinen herkkyys vaihtelee käyttötarkoituksen ja kuvaustilanteen mukaan, mutta jossain ISO 1600 – 3200 tienoilla se menee.

Panasonic TZ100 @ 25 mm, f/2.8, 1/400 s. ja ISO 125. Yhdysrakenteinen salama toimii vaikka täytevalona.
Videokuva on etenkin 4k-tilassa tosi komeaa ja kuvanvakaajan ansiosta käsivaraltakin voi tehdä siedettävää jälkeä. Automaattitarkennus toimii tyydyttävästi videolla, mutta jatkuva tarkennus saattaa sahata lievästi eestaas, jos kohde ei liiku. Äänen saa talteen ainoastaan kameran omalla mikrofonilla, joten kunnianhimoisessa tuotannossa pitää olla erillinen äänitallennin. Kameran asetukset ovat valo- ja videokuvaus -tiloissa erillään, eli valokuvauksen asetukset eivät vaikuta videopuolelle tai päin vastoin. Tämä on erittäin miellyttävää, koska aika harvoin esim. samat valotusasetukset sopivat sekä valo- että videokuvaukseen. Harmaasuodin ei kuulu varustukseen, mikä on ongelma kirkkaassa valossa videoidessa, sillä sen vuoksi pitää himmentää tarpeettomasti.
Panasonic TZ100 on monipuolinen kamera pienessä koossa ja sopii hyvin vaikka matkalle. Parasta on pieni koko, monipuolinen varustelu ja kuvanlaatu pienellä varauksella. Huonointa on kiinteä takanäyttö.
Panasonic TZ100 maksaa n. € 800,- ja tulee saataville toukokuussa. Tekniset tiedot voi katsella valmistajan sivuilta.
Artikkeli Panasonic TZ100 kokeilussa julkaistiin ensimmäisen kerran Sulantoblog.