Matti Sulanto
Loxia 2/50 mm on toinen Zeissin Sony A7-sarjalle suunnittelemista käsitarkenteisista objektiiveista, mutta kolmas Loxia on jo julkistettu ja tulee myyntiin joulukuussa. Se toinen viime Photokinassa julkistettu on 2/35 mm, joka on Sulantoblogissa jo kokeiltu ja uusin joulukuussa tuleva on 2.8/21 mm superlaajakulma.
Tämä kokeilun objektiivi on omani ja ostin sen samalla 35 mm kanssa, koska toimitusajat ainakin viime kesänä olivat niin pitkät. Ajattelin, että tilaan molemmat ja jos en pidä niistä, niin voin yrittää myydä ne pois. No, en ihan heti malta luopua kummastakaan, vaikka 50 mm varmaan jää vähemmälle käytölle, koska 35 mm on minulle niin passeli yleispolttoväli.
Loxia-sarjan objektiivit siis ovat käsitarkenteisia Sony E-bajonetin objektiiveja, jotka kytkeytyvät kameran sähköjärjestelmään niin, että exif-tiedot välittyvät kuvaan. Myös käsitarkennuksen avut kytkeytyvät päälle kun tarkennusrengasta käännetään, jos rungosta on asetus päällä. Tämä tekee tarkentamisesta erittäin miellyttävää.
Loxiat ovat mukavan kompakteja, koska Zeiss on päättänyt, että kaikissa on 52 mm suodinkierre. Kovin paksuja Loxioita ei siis tule, eikä painokaan varmaan mahdottomaksi nouse, kun linssit pysyvät maltillisen kokoisina.
Kokeiltava 2/50 mm on esineenä varmaan niin hieno kuin objektiivi voi olla. Metallirakenteen viimeistely on huippuluokkaa ja muovin puuttuminen antaa hintaa vastaavan ensivaikutelman. Myös pakkaus on ylellinen ja mukana tulee allekirjoitettu tarkistuslomake, että objektiivi on toleranssien mukainen. Metallinen vastavalosuoja on vakiovaruste, mutta mitään suojapussia ei tule mukana. Muotoilu on aina makuasia, mutta mielestäni Loxiat näyttävät siltä kuin modernin käsitarkenteisen objektiivin pitääkin.
Tarkennusrenkaan tuntuma ei voi olla paljon parempi edes päiväunissa, sillä niin pehmeästi ja ilman välyksiä tarkennusetäisyyden asetus käy. Kitka on juuri sopiva: rengasta on helppo kääntää, mutta ei liian helppo. Liikerata on ruhtinaalliset 180 astetta ja tarkennuksen täsmällinen asetus on vaivatonta, eikä sitä tarvitse hakea eestaas liikkeellä. Minkään automaattitarkenteisen objektiivin käsitarkennustuntumaa ei voi samana päivänä verrata Loxiaan. Himmenin kiertyy myös täsmällisesti kolmasosa-aukon välein, mutta sormituntumalla on hieman vaikea erottaa mistä pitää kääntää, koska renkaan karhennus on niin tasainen.
Loxiassa on vähänlaisesti otepintaa objektiivin vaihtoa ajatellen. Tarkennus- ja himmenninrenkaiden välissä on kapea kaistale, jota puristamalla pitää yrittää saada riittävä kitka kääntämiseen.
Optinen suorituskyky on varsin mallikas, vaikka optinen rakenne onkin vanha tuttu symmetrinen Double Gauss, jonka juuret ovat 1800-luvun puolella. Loxia 2/50 on lievästi modifioitu filmikameran Planar T 2/50 ZM, jonka takimmaisen linssiryhmän pienillä muutoksilla objektiivin reunapiirto on optimoitu Sonyn kennolle sopivaksi. Linssielementtejä on kuusi neljässä ryhmässä, pienin aukko on f/22 ja himmentimessä on 10 lehteä. Lähin tarkennusetäisyys on 45 cm, suodinkierre 52 mm ja paino n. 320 g. Bajonetissa on kumitiiviste estämässä tarpeettoman materian pääsyä kameran sisälle.
Kontrasti ja terävyys ovat kuvan keskiosassa täydellä aukolla hyvällä tasolla, mutta parannusta tapahtuu kun himmennetään yksi pykälä aukolle f/2.8, eikä lisähimmennys siitä enempää juuri paranna toistoa kuvan keskellä. Terävyys ja kontrasti ovat erittäin hyvät välillä f/2.8 – 5.6. Aukolla f/8 diffraktion vaikutus on juuri ja juuri nähtävissä, mutta se ei pilaa kuvaa millään lailla. Aukko f/11 on vielä täysin käyttökelpoinen, mutta aukko f/16 kannattaa valita vain, jos syväterävyyttä pitää saada, eikä pienintä aukkoa f/22 kannata käyttää ollenkaan.
Kuvan reunat ovat täydellä aukolla terävät, mutta eivät keskiosan tasolla. Terävyysalue on aukolla f/2 erittäin pieni ja siksi koko kuva-ala ei juuri koskaan ole muutenkaan täysin terävä. Kontrasti ja terävyys paranevat vähitellen himmentämällä ja koko kuva-ala on parhaimmillaan aukoilla f/5.6 – f/11, jolloin äärimmäiset nurkatkin ovat viimeisen päälle terävät.
Terävyystaso on kohtalaisen suora, mutta Loxiaa vaivaa lievä hajataitto, jonka tarkkasilmäinen voi havaita tietyissä tilanteissa. Kokonaisuutena kuitenkin terävyys ja kontrasti ovat erittäin hyvät. Kaikki aukot ovat sen puolesta käyttökelpoisia diffraktion rajoissa. Tämä nimenomainen objektiivi on myös esimerkillisen symmetrinen optisesti, mikä on tärkeää nykyaikaisten 36 – 50 Mp kameroiden kanssa, koska pienimmätkin virheet näkyvät kuvassa. Muutaman täysikokoisen kuvan voi ladata täältä.
Bokeh ei ole ihan unelmapehmeä, mutta ei huonokaan. Valopalleroissa näkyy täydellä aukolla pieni reunus ja kuvan reunoja kohti pallerot saavat soikeat muodon. Parhaimmillaan bokeh on aukoilla f/2 – f/4.
Poikittaiset kromaattiset poikkeamat on korjattu lähes kokonaan, mutta pitkittäisiä esiintyy jonkin verran, mutta ei isoksi ongelmaksi asti. Lähelle tarkennettuna täydellä aukolla värivirheet ovat pahimmillaan, mutta eivät muuten juuri häiritse.
Vähäisen tynnyrivääristymän voi poistaa kriittisissä kohteissa, kuten esim. arkkitehtuurissa. Lightroomissa on valmis profiili Loxialle ja jpg-kuviin korjailun saa automaattiseksi, joten iso työ korjailussa ei ole. Yleiskuvauksessa vääristymää ei voi nähdä, enkä korjannut sitä yhteenkään kuvaan.
Vastavalo ei Loxiaa sokaise, eikä pahoja heijastuksia tule helposti. Vinjetointia voi havaita täydellä aukolla, mutta Zeissin tyyliin kuva tummenee reunoja kohti tasaisesti, mikä näyttää hyvältä. Aukolle f/4 himmentämällä vinjetointi katoaa lähes kokonaan.
Loxia 2/50:n optiset ominaisuudet ovat laadukkaat, mutta eivät toki virheettömät. Toistokyky täyttänee kuitenkin vaativankin kuvaajan toiveet ja riittää komeasti vaikka Sony A7RII kennolle.
Miten sitten vertailu filmiajan 50 millisiin, joita usein kehutaan ja joita saa jopa muutamalla kympillä? Loxia päihittää ainakin useimmat vanhat klassikot varsinkin täydellä aukolla ihan selvästi, mutta kontrastintoisto on jämäkämpää myös himmennettynä. Sähköinen kytkentä kameran kanssa on myös todella mukava ja helpottaa kuvaamista kun valittu aukko näkyy etsimessä. Moni filmikameran 50 millinen on kuitenkin hinta-laatusuhteeltaan melko lyömätön ja sopii edullista optiikkaa etsivälle hyvin.
Loxia 2/50 mm on hyvä normaaliobjektiivi Sonyyn. Loxia maksaa n. € 890,-, joka ei ole ihan vähän, mutta objektiivi edustaa käsitarkenteisten eliittiä. Lasi ei varmasti päädy jokaisen Sony-kuvaajan kameralaukkuun käsitarkennuksen vuoksi, mutta ne jotka haluavat käsin tarkentaa eivät paljon parempaa 50 millistä löydä. Parasta on käsitarkennuksen tuntuma, mekaaninen rakenne ja optinen suorituskyky. Huonoa on liian pieni otepinta objektiivin vaihtoon.
Minun pitää tunnustaa, että olen ihastunut kumpaankin Loxiaan. Niiden toisto miellyttää minua ja mekaaninen tuntuma on niin hieno. Kompakti olemus on myös positiivinen piirre etenkin reissukäyttöä ajatellen, koska useimmat täyden kennon optiikat ovat niin suuria. Käsitarkennusta joku voi tietenkin pitää miinuksena, mutta minua se ei haittaa ollenkaan. Luulen, että uusi 2.8/21 menee tilaukseen myös, mutta saan sellaisen luultavasti kokeiluun aika pian ja päätän sitten mitä teen.
Kirjoittaja on kuvaaja, joka ottaa raakana.